ÖVERGÅNGSÅLDERN

Smaka på ordet. Fy fan. Det låter ju förfärligt. Eller som en kvinna jag mötte häromdagen fick till sig,  ”reparationsåldern”. Kom lite närmre o jag ska ge dig på käften! 

 

Perimenpaus, före klimakteriet, är åren innan vi slutar menstruera dvs mellan 40-50 år. Det som händer här är att hormonläget i kroppen ändras successivt. Här kommer menstruationen oregelbundet, ofta föregånget av jobbig pms. Blödningarna kan bli rikliga o långdragna. I samband med detta kan man känna sig som ett monster. Detta pågår fram till 50 års åldern då vi slutar menstruera och går in o klimakteriet. 

 

När könshormonerna dalar påverkas många funktioner i vår kropp. Bland annat hud, hår o slemhinnor. Vissa kvinnor sover dåligt. Svettningar, vallningar, hjärtklappning och minskad sexlust är vanligt. Många kvinnor söker sjukvård och beskriver att de inte känner igen sig själv längre. Man har lättare till gråt, oro o ilska. Man har svårare för att hålla vikten hur man än kämpar. Underlivet känns tyngre och många får besvär med inkontinens. 

 

Visst finns det kvinnor som inte känner av övergångsbesvär särskilt mycket men de flesta av oss känner av de ordentligt. Men allt är ju så himla normalt o naturligt. ”Det är en naturlig övergång som vi alla kvinnor ska gå igenom”, hör jag mig själv säga. Men det skiter väl hon i. Hon vill ju såklart bara må bra, ha sexlust, känna sig glad, känna sig kåt, fuktig i underlivet, känna sig spänstig i sin kropp, kunna sova, känna harmoni. Lugn! Det blir bra igen, det är bara bara nåt år nu som kommer va jobbigt. Hjääääälp! 

 

Samtidigt som övergångsåldern härjar ska vi genomföra ett arbete, vara föräldrar o va en trevlig fru som vill ha sex. Dessutom ska vi ev ta hand om våra föräldrar som börjar bli äldre. Medan vi egentligen vill ligga i fosterställning och dra nåt gammalt över oss. Kärringaköror är inte att leka med. Våra kroppar och hjärnor är känsliga för hormonomställning och övergångsålder handlar just om detta, så respekt åt alla kvinnan som kämpar med detta. 

 

Så. Vad kan vi göra för att hjälpa oss själva? Läs på! Kunskap ger acceptans! Detta är en begränsad tid, det är inte för alltid.  Du är inte ensam om detta. Tränar du inte förr så sätt igång. Träna och svettas. Styrketräna gärna. Vi blir ju dessutom skörare i skelett med åren så belasta för att hålla det starkt! Anmäl dig till en yogakurs, världens bästa redskap när kroppen är i obalans. Ät bra! = dra ner på socker, gluten, alkohol, koffein, salt. Din kropp behöver fisk, grönsaker, baljväxter, nötter o bär! Sov när du kan! Dra ner på stress, stresshormoner påverkar hormonomställningen ytterliggare negativt. Ut i friska luften med dig. Prata med någon om hur du har det, svälj inte undan bara. Det finns en uppsjö hälsokostpreparat som kan lindra, Femal+ är ett av dem. Ge det åtminstone 3 månader för att utvärdera. 

 

Tvätta underlivet med intimolja, använd lokal östeogenbehandling ( finns receptfritt på apotek o ökar inte bröstcancerrisk). Detta hjälper mot torra slemhinnor och tyngdkänsla, minskar risk för upprepade urinvägsinfektioner o ger dig ett fungerande sexliv tillbaks. Köp också en tub glidmedel när du ändå är igång. Knipträna regelbundet. Sök bäckenbottenträning på 1177. Detta minskar tyngdkänsla, framfall, inkontinens o hemorrojder MEN det måste göras regelbundet. Blir du inte hjälpt av 3 månaders regelbunden knipträning tar du kontakt med din vårdcentral för vidare hjälp. 

 

Om du känner att du provat allt o du ändå mår kass- boka tid till gynekolog. Ibland kan man behöva medicinera med hormoner under en period för att komma på fötter igen. Det finns hjälp. Stå inte bara ut om du har det jobbigt! Långt ifrån alla inom sjukvården tänker på att övergångsåldern ör en tuff tid. Det kan lätt förväxlas med utmattning, depression, sömnbesvär etc. Oavsett vad så ska ingen vispas undan o slätas över o få höra att det går över igen. Och det ÄR lika tillåtet av ett monster när du är övergångsåldern som när du är i tonåren. Om inte annat så ta kontakt med en barnmorska som har kunskap i ämnet! 

 

Vi kommer alla ur det igen, o på andra sidan blir de flesta av oss lugna o harmoniska igen. Vi blir inte gravida o kan ha sex närhelst vi vill. Barnen flyttar hemifrån o livet är bara vårt igen! Som min mor säger, när jag fyllde 70 tyckte jag livet började bli riktigt behagligt! Hahaha, bara 27 år kvar då. God bless us

Kraft åt alla kvinnor! 

Yours/ fittdr. 

 

Kommentera här: